Familie opstellingen

Loop je steeds tegen dezelfde patronen aan met je kinderen? Of kom je er met je partner niet uit wat ‘de juiste’ manier van opvoeden is? Heb je simpelweg geen idee meer hoe je verder moet? En heeft erover praten met anderen je nog geen stap verder gebracht? Misschien zit de oplossing niet in praten …?

Misschien heb je de sleutel al in handen! Misschien ligt de sleutel wel in jouw (familie)systeem.

Ik heb in de afgelopen jaren heel wat gezinnen mogen begeleiden. Soms zag ik ouders worstelen met patronen die van henzelf zijn. Patronen die in de weg zitten bij het opvoeden van de kinderen. In oudergesprekken komen we ver in het ontrafelen van deze patronen. Maar… soms werkt het niet (voldoende). Sinds de zomer van 2021 heb ik besloten om familie opstellingen in te gaan zetten bij het vastlopen van ouders (of verzorgers) en hun kinderen. Dit kan een onderdeel zijn van het therapieproces van je kind. Het is een turbo tool om meer inzicht te krijgen in je patronen van waaruit je naar je kind kijkt en handelt. Inzicht leidt tot een keuzemogelijkheid, het brengt mildheid en begrip. Als je van daaruit in contact treed met je kind(eren) dan brengt dat ‘als vanzelf’ verandering met zich mee.

Doordat je in een opstelling fysiek aan het werk gaat voel je hoe het zit. Vaak helpt dit je verder dan alleen maar praten. Tevens organiseer ik geregeld een dag waarop we meerdere opstellingen doen. Neem gerust contact op als je meer wil weten!

Wat is ‘de winst’?

Inzicht in je eigen patronen en geschiedenis kán zo goed uitpakken dat je kind geen therapie hoeft te volgen. Het kan ook een onderdeel zijn van het therapieproces.

Er zijn meerdere opties:

  • Tafelopstelling

De tafelopstelling is een manier van opstellen die, zoals de naam het al zegt, plaats vindt op tafel met houten poppetjes en ander materiaal. Deze methode is laagdrempelig en past goed in een (ouder)gesprek.

  • Opstelling met vloerankers

Dit is een individuele opstelling waarbij ik gebruik maak van ‘vloerankers’. Je hebt een vraag die je kort toelicht in een openingsgesprekje. Samen kijken we welk thema belangrijk voor je is en daar gaan we mee aan de slag. Met de vloerankers plaats je je kind, partner, ouders etc. in de ruimte en neem jij je plek ook in. Je gaat zien wat deze eenvoudige handeling je kan brengen.. Daarna kijken we samen verder wat de volgende stap gaat zijn.

  • Opstelling met representanten

Bij deze vorm van opstellen maken we gebruik van representanten. Dit zijn mensen die ons helpen in de opstelling.  Je hebt een vraag, iets waar je mee worstelt, deze licht je kort toe. Vervolgens kies je representanten voor de mensen over wie je vraag gaat. Zij nemen hun plek in, in de ruimte. Je neemt zelf (meestal) ook plaats in de opstelling. Langzaam komt de opstelling in beweging en geeft je meer inzicht in jouw thema. Tegen het einde van de opstelling (30-45 minuten) heb je grote kans dat jouw vraag beantwoord is.

Al deze werkvormen kunnen in een spel therapeutisch proces ingezet worden, waar passend en gewenst. Gelukkig kan je (familie) opstellingen ook heel goed ‘los’ inzetten als je ergens in vast loopt. Voel je welkom!